Relatie profesor – elev

Am găsit citatul de mai jos într-o carte pe care o citeam cu fiul meu. Cartea e plină de înțelepciune. Am citit pasajul de mai multe ori și m-am hotărât să îl traduc pentru cei care vizitează acest spațiu.

„Maestrul, renumit profesor de schakuhachi (flaut japonez), îi spune elevului său, Kaito:
Există în țara noastră o serie de profesori respectabili – și un număr considerabil de excelenți instrumentiști. Unul dintre ei m-a vizitat anul trecut și mi-a oferit o mostră a artei sale. Atinsese un nivel destul de ridicat de abilitate, cu toate că interpretării sale îi lipsea esențialul, strălucirea interioară. Cântatul lui m-a emoționat totuși și l-am întrebat cine i-a fost profesor. A zâmbit și mi-a spus, nu fără mândrie, că își însușise cântatul la flaut singur, fără ajutor străin. L-am răsplătit oferindu-i aprecierea mea și a plecat fericit.
Îți povestesc despre această întâlnire, Kaito, pentru că trebuie să știi că poți ajunge un instrumentist destul de bun chiar și fără îndrumarea unui profesor. Foarte mult depinde de tine! Și dacă nu faci tot posibilul să devii un flautist de excepție, nici cel mai bun profesor din lume nu va reuși să te transforme într-un adevărat expert. Un profesor bun este doar însoțitorul care cunoaște teritoriul mai bine decât tine. Însă sensul și țelul călătoriei sunt ascunse în tine. Trebuie să îți dorești din tot sufletul să le descoperi – atunci maestrul tău îți va sta alături și te va ajuta la nevoie.
Există profesori feluriți, care au un lucru în comun: cu toții cred că drumul lor și felul în care predau este cel bun, singurul corect și făuritor de succes. Din cauza acestei iluzii produc multe pagube, deoarece chiar și un mare talent care ajunge la un profesor ce nu i se potrivește poate fi distrus sau cel puțin ciuntit. Eu nu cred că felul în care predau este cel mai potrivit pentru a te învăța sa cânți la instrument. Principalul lucru este mai degrabă ca elevul să găsească acel profesor, care poate cel mai bine să trezească toate posibilitățile latente din interiorul său…
Toate drumurile care duc spre esență ar trebui să le străbați doar în compania oamenilor care ți se potrivesc cu desăvârșire, sau singur. “
Citat din KAITO – O POVESTE POETICĂ DESPRE CĂUTAREA DESĂVÂRȘIRII ȘI A FERICIRII, autor Hans Kruppa, Editura Herder, Freiburg in Breisgau 2000.
Titlul original: KAITO – EIN POETISCHES MÄRCHEN VON DER SUCHE NACH ERFÜLLUNG UND GLÜCK von Hans Kruppa, Herder Verlag Freiburg in Breisgau 2000

 

Voi reveni în curând cu un text despre dialogul care poate avea loc între profesor și elev sau student. Pâna atunci, dorința mea pentru tine, drag profesor (text publicat in Anexa II a caietelor Flautino 2 și 3, Editura Născut Liber, Bistrița, 2019):

„Îți doresc să ai parte de lecții în care să înveți împreună cu elevul/eleva ta. Iți doresc, deci, curiozitate și deschidere spre tot ce vine de la cei mici sau mari. Luați în serios, elevii noștri primesc o șansă imensă de a se dezvolta și de a împărtăși cu noi acest proces. Încrederea pe care le-o acordăm le va da aripi să ajungă uneori mai departe decât noi, ceea ce eu consider a fi un succes pentru orice profesor. Tot încrederea în ei îi va ajuta să se dezvolte, uneori în alte direcții decât cea muzicală, ceea ce e tot un succes, dacă decizia este luată în favoarea unei profesii, activități care aduce satisfacție. A învăța muzică este un enorm beneficiu pentru dezvoltarea activității cerebrale și vine în sprijinul tuturor celorlalte activități, fiind un proces foarte complex, care implică aproape toate zonele cerebrale. Deci, un copil care a făcut muzică și alege să schimbe domeniul, nici într-un caz nu a pierdut timpul, ci are un potențial pe care îl va pune în valoare în noul domeniu.
Iți doresc să fii flexibil/ă. Sunt mulți copii/tineri, care înțeleg altfel decât li se explică. Întrebările de genul: Cum vezi tu asta?, Cum crezi că ai putea rezolva această dificultate?, Ce crezi? Ce simți față de…? – te vor ajuta să vezi din alt unghi, dacă deja ai reușit să creezi o relație bazată pe încredere și vor putea sa-ți răspundă sincer, deschis.
Îți doresc, de asemenea, să fii autentic/ă.
Si iti doresc entuziasm. Pentru a nu uita niciodată, că fiecare moment pozitiv pe care îl dăruiești, este o comoară care contribuie la consolidarea personalității, ale încrederii de sine, determinării și motivației elevului/elevei de a se exprima prin muzică. “

Adaug un singur ingredient: RESPECTUL. Când tu ca profesor vei respecta in aceeași măsură în care îți dorești sa fii respectat, iar acțiunile, gândurile și cuvintele tale vor reflecta această formă de echitate, fiecare zi a ta ca profesor îți va crește sentimentul de stimă față de tine insuți, încrederea în tine și în ceea ce faci. Efectul în relația cu cei din jur, fie ei elevi, colegi etc. … ei bine… despre acesta mi-ar face mare plăcere sa citesc într-un comentar lăsat aici, sau să aflu în direct.

—————————————————————————————————–

 

…si textul anexei caietului Flautino 1, Editura Media Musica Cluj-Napoca, 2016

„A fi profesor de instrument – între responsabilitate și șansa de a învăța în permanență
Cu toții ne aducem aminte de anii de școală, de profesorii care ne-au plăcut, de cei care ne-au motivat și de cei față de care aveam rețineri sau simțeam antipatie. În ceea ce privește ora de instrument, avem de a face cu o situație foarte specială, care nu trebuie nicidecum subapreciată: este singura situație în care elevul se află singur într-o încăpere cu profesorul său. Aceasta presupune o atmosferă de încredere și confort, de siguranță și de plăcere de a face ceea ce facem. Pentru profesor, presupune interes față de persoana care se află în fața sa, de personalitatea care se conturează de-a lungul timpului petrecut împreună, de la o lecție la alta, deschiderea de a învăța mai departe, cu fiecare elev, adunând experiență și contribuind, împreună cu alți profesori și elevi, la educarea copiilor, adulții competenți de mai târziu. Petrecem acest timp cu elevul (eleva), acest moment ACUM, pe care îl putem scăpa printre degete sau din care putem face un moment unic, descoperind lumi noi împreună, un moment de neuitat. Firește, nu toate lecțiile pot fi momente de neuitat.
Însă atenția noastră, îndreptată spre elev, atenția concentrată și plină de interes, va face din profesor un adevarat mentor, un profesor drag. Avem această șansă. De noi depinde calitatea timpului pe care îl dăruim elevului și amintirile sale de mai târziu legate de relația pe care am creat-o. Este o responsabilitate și o șansă continuă de devenire, pentru învățat și învățăcel.“

%d Bloggern gefällt das: