MuziCult

este o asociaţie non-profit care sprijină viaţa culturală şi muzicală în România. Asociaţa MuziCult încearcă, prin strângerea de fonduri, să ajute elevi şi studenţi din domeniul muzicii clasice prin acordare de burse, organizarea a diferite manifestări culturale, concerte, etc.

A fost creată la Cluj în anul 2007.

Daca doriti sa sustineti Asociatia MuziCult prin redirectionarea a 2% din venitul dvs. global, puteti sa completati cu datele personale (la “Suma” nu trebuie sa scrieti nimic, se calculeaza direct de catre persoanele avizate) formularul de mai jos si sa îl depuneti personal la institutia de finante de care apartineti, pâna la data de 15 mai a fiecarui an. Va multumim.

Formular redirectionare 2% pentru salariati

Formular 200 pentru alte venituri

Asociatia MuziCult a primit, sub forma de donatie din partea magazinului muzical “Musikhaus Gurtner” (Elvetia), instrumente pe care le poate imprumuta spre folosinta. Informatii pe pagina de inceput Home

Cursuri de vară şi concerte organizate de MuziCult la Bistriţa

Cursuri individuale, cursuri de muzică de cameră, concerte, reparatii si expozitie de instrumente, forumul tinerilor profesori si pedagogi, rolul corpului în cântatul la instrument- exercitii pentru pastrarea tonusului optim, programul pentru începatori si amatori. Participanţii la cursuri au posibilitatea de a lucra diferite aspecte tehnice, muzicale, în funcţie de nivelul la care se află.

In prezent: În anul 2012 ne-am bucurat de sustinerea financiara a Clubului Rotary Bistrita Nosa. Mihaela Anica a fost prezenta in aceasta editie nu doar ca reprezentanta a Wiener Flöttenwerkstatt, ci si ca profesoara, din editia 2013 ea fiind cu noi pe întreaga perioada a cursurilor. Din acest an, este asteptata si dorita prezenta tinerilor pedagogi interesati, pentru discutii privind metodica predarii flautului, având ca scop punerea bazelor unei metode actuale de predare. Ne bucuram, de asemeni, sa oferim cursuri pentru începatori si amatori. Profilul cursurilor de vara se extinde, acesta fiind unic în România si chiar in afara granitelor acesteia. Pentru anul viitor este planuita editarea în limba româna a lucrarii de specialitate “Rolul corpului în relatie cu instrumentul – ghid pentru flautisti” (lucrare de diploma la încheierea studiilor Master Musikvermittlung, 2011-2013, Academia de Muzica din Trossingen, Germania). Aceasta va fi tradusa în limbile româna si maghiara. Pe toata durata cursurilor, instrumentele sunt reparate gratuit, iar instrumentele primite prin donatie pot fi puse la dispozitia participantilor începatori si amatori.

Scurt istoric:

2006. Totul a început cu o idee. În luna mai a fost înaintat conceptul, iar la sfârşitul lunii iulie (cu mijloace modeste, dar cu mult entuziasm) toţi cei implicaţi ne-am bucurat  de realizarea cu succes a primului curs de vară de la Bistriţa. O săptămână intensivă de lucru s-a încheiat cu un minunat concert al celor 24 de participanţi.

Ce este deosebit pentru flautişti la cursurile de la Bistriţa: cursanţii au posibilitatea de a lucra cu 4 profesori diferiţi: trei tinere flautiste din România, care în anii 2002, 2005 şi 2006 şi-au încheiat studiile la Berna, respectiv Stuttgart (Ana Ioana Oltean, Boroka Pöllnitz, Cristina Bojin), precum şi un profesor cu deosebită experienţă pedagogică de la Liceul de Muizcă din Cluj (Vasile Gocan). Am dorit de la început să fac posibil schimbul de culturi, să aduc deschiderea şi informaţia muzica lă internaţională în România.

2007. A doua ediţie a cursului s-a încheiat cu succes. Cursanţii din 2006 şi-ar fi dorit un curs mai lung. Am mărit perioada de la 7, la 10 zile. În acest an cursul a fost deschis şi clarinetiştilor. Cei doi profesori de clarinet pe care am reuşit sa-i angajăm sunt deosebiţi artişti, absolvenţi ai Academiei de Arte din Berna, care au încheiat cu diplome de solist şi numeroase premii: Horea Dumitrache (Budapesta), Emil Visenescu (Bucuresti) Am avut număr maxim de participanţi si multă satisfacţie. Ca si în anul 2006, INÖK (Asociaţia compozitorilor din Niederöstereich, Viena) a susţinut proiectul nostru. Au fost prezentate în concerte şi piese ale compozitorilor acestei asociaţii.

2008. Păstrăm cursurile pentru flaut si clarinet. În acest an, tema centrală a cursului este muzica veche si nouă a compozitorilor elveţieni. Din nou, un număr maxim de paticipanţi s-au înscris, am avut o săptămână intensivă de lucru, iar concertele profesorilor, precum şi concertul final al participanţilor au avut parte de aprecierea unui public numeros şi de ecouri pozitive în presa locală. În acest an pianista Atena Carte se alătură grupului de profesori, pentru concerte şi acompaniament.

2009. Sunt extrem de recunoscătoare tuturor celor care m-au susţinut în acest an pentru a păstra tradiţia cursurilor de vară. Ne reîntoarcem la formula iniţială a acestora, în atmosfera familiară de la Bistriţa. 20 de flautişti participă la cursuri, care se incheie cu un concert în care bucuria mea, cel puţin, nu are limite. Vă felicit pe toiţ cei ce aţi participat, aţi cântat atât de frumos şi nu numai voi aţi învaţat de la noi, ci şi invers. Vă mulţumesc! 🙂
Profesori care predau la cursurile dinacest an: Boroka Pöllnitz si Ana Oltean-  flaut;  Marius Popescu- acompaniament.

 2010. Cu ajutorul Stanley Johnson Foundation (CH), este posibil sa organizam a V-a editie a cursurilor. Din nou inregistram un record al numarului celor inscrisi la cursurile ce sunt deschise si in acest an flautistilor. 27 sunt inscrisi, 25 de persoane iau parte la cursurile profesorilor invitati alaturi de Ana Oltean: Matei Ioachimescu (Viena, Bucuresti), Vasile Gocan (Cluj-Napoca), Marius Popescu (Cluj-Napoca) . De un deosebit succes se bucura cursurile comune, cel condus de Ana si Matei in care se discuta teme ce privesc atat personalitatea artistica a fiecaruia, cat si aspecte tehnice si posibilitati de aplicare ale acestora; cursul comun in care invatam sa ne cunoastem instrumentele si in ce masura putem rezolva singuri unele probleme, fara sa apelam la cel ce repara instrumente, are loc pentru prima data si este, cu siguranta, nu numai foarte interesant, ci si educativ pentru cei mai multi dintre noi. Il felicitam pe Matei Ioachimescu pentru munca sa alaturi de noi! Iar eu multumesc atat profesorilor, artistilor care au sustinut concerte, participantilor care ne-au daruit un concert final deosebit, cat si tuturor celor ce ne-au sustinut ca parteneri : Liceul de Muzica “Tudor Jarda” Bistrita, Centrul Judetean pentru Cultura Bistrita-Nasaud, Societatea de Concerte Bistrita,  INÖK (Viena), Magazinul muzical “Müller und Schade” Bern. Multumesc, de asemeni, donatorilor privati, publicului bistritean si tuturor celor ce ne primesc si se bucura de prezenta noastra la Bistrita in fiecare an.
 

2011. Aceiasi parteneri, acelasi grup de profesori. Cu ajutorul Stanley Johnson Foundation putem sa continuam. Multumim tuturor celor ce au contribuit la o noua editie de succes! In acest an am putut da instrumente (flaute) spre a fi folosite (Bistrita, Buzau, Cluj-Napoca) si am putut aduce doua instrumente (oboaie) la Liceul de Muzica din Bistrita. Multumim magazinului Musikhaus Gurtner pentru donatii si sustinere. Avem un atelier pentru reparatii de instrumente (Vasile Gocan). Mihaela Anica este alaturi de noi ca reprezentant al Wiener Flötenwerkstatt cu o expozitie de flaute.


Activităţile Asociaţiei MuziCult se doresc a fi non-profit. Costurile pe care le suportă participanţii la cursuri acoperă doar cheltuielile de cazare si masă. Restul cheltuielilor se acoperă cu ajutorul partenerilor, al donatorilor şi sponsorilor. Trebuie să amintim cu nemărginită recunoştinţă că tot ceea ce face asociaţia pe care am creat-o nu ar avea nici o valoare fără susţinerea partenerilor care ne-au fost alături de la început: Liceul de Muzică şi Centrul Cultural Judeţean Bistriţa-Năsăud, INÖK (Austria), Ceramica Leonessa (Cluj- Napoca), Editura Doblinger (Austria) şi a celor ce s-au alăturat şi sperăm să ne fie alături pe viitor: RO-Chance 2007-2011, Müller und Schade AG (ambele din Berna, Elveţia) – 2007-2010, PRO HELVETIA  – 2009, Musikhaus Gurner (Elvetia), Primăria Orașului Bistriţa – 2008, Fundaţia”Societatea de Concerte” Bistriţa – 2008-2011, Stanley Johnson Foundation (CH/GB) – 2010,2011. Mulţumim de asemenea tuturor donatorilor privaţi.

Aspiraţiile asociaţei MuziCult în viitor

-Acordarea de burse tinerilor muzicieni care nu pot acoperi costurile cursului.

-Acoperirea costurilor de cazare, masă, drum, ale profesorilor, precum şi alte cheltuieli, onorarii pentru cei ce colaborează ca profesori, organizatori.

-Punerea la dispoziţie a unei biblioteci cu ajutorul căreia fiecare student să aibă acces la un număr cât mai mare de piese. Cu ajutorul unor persoane private (Heidi Indermühle, Franziska Buser si Elisabeth Spycher din Berna) am adus la Bistriţa o colecţie impresionantă de lucrări în original. Editura muzicală Doblinger din Viena a sponsorizat în 2006 cu partituri noi pentru studenţi şi elevi. Începând cu anul 2007 sustinerea vine din partea Asociaţiei INÖK (Viena) şi a magazinului muzical “Müller und Schade” din Berna, Elveţia.

-Organizarea de concerte. MuziCult susţine şi promovează muzica clasică de bună calitate, puţin sau deloc cunoscută în România, precum şi muzica nouă, contemporană, colaborează cu compozitori, asociaţii de compoztori, diferite instituţii de cultură din România şi din străinătate, etc.


Asociaţia poate exista doar cu ajutorul partenerilor, al sponsorilor şi al donatorilor. Puteţi să ne susţineţi şi dvs. direct, prin donaţii, sau prin redirecţionarea a 2% din venitul dvs. global în contul Asociaţiei MuziCult. Veţi sprijini astfel educaţia tinerilor muzicieni şi activităţile noastre.

Dacă doriţi să fiţi informaţi despre activităţile MuziCult, vă rugăm să ne scrieţi un mail (în care să ne faceţi cunoscută adresa dvs. poştală sau de mail), sau să ne contactaţi direct în zilele de curs sau la concerte. Pentru întrebări, alte informaţii sau sugestii, vă stăm la dispoziţie.

Vă mulţumim.

  • Asociaţia culturală “ MuziCult”  
  • CIF: 21838264
  • IBAN: RO78RNCB0106086260300001
  • BCR Cluj-Napoca
  • Sediul: Str. Maramuresului, Nr. 44, Cluj-Napoca
  • Vasile Gocan mobil: 0729 107 892

  • Ana Ioana Oltean
  • Tel. +41 76 342 79 96, +40 741 700 411
  • e-mail: mail(at)anaoltean.com

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s